Ses Teli Nodülü

Ses Teli Nodülü Nedir?

Ses teli nodüller sesin aşırı ve yanlış kullanımı ile ilişkilidir. Yaygın bir ses teli patolojisidir. Bağırma veya çığlık atma sırasında ortaya çıkan ses tellerinin sık ve kuvvetli addüksüyonundan kaynaklanan lokalize büyümedir. Bu oluşan şişlikler iyi huyludur, kanserli değildir. Genellikle iki taraflıdır. Her iki taraftaki ses telinde görülür. Nodül ses kıvrımının serbest kenarında orta veya ön 1/3’lük bölgede yer alan küçük beyaz veya grimsi çıkıntı şeklindedir. Ses kıvrımları arasındaki sürtünmeye doku reaksiyonu şeklinde gelişir, altta yatan fibrozla beraber epitelin büyümesi vardır. Sesi kötü kullanmanın çok erken safhalarında ses kıvrımlarındaki kızarıklık, kenarlarında şişlik hemen gelişmeyebilir.

İlk oluşum evrelerinde yumuşaktır ve bükülebilir. Zamanla sert ve lifli hale gelir ve ses titreşimini önemli ölçüde etkiler. Nodüller genellikle temasın en yoğun olduğu ses tellerinin ön kısmının üçte birinin ve arka kısmının üçte ikisinin bitişme noktasında olduğu görülür. Özellikle 20-50 yaş arasındaki kadınlarda sıkça görülür. Yetişkin erkeklerde nadiren görülür. Aşırı yüksek sesle konuşan veya çığlık atan kız ve erkek çocuklarda nodül ortaya çıkabilir.

Ses teli nodüllerin birincil algısal ses semptomları ses kısıklığı veya kaba bir ses, nefesli, soluklu ses veya ses titreşimi esnasında yetersiz larengeal kapanmaya bağlı olarak fonasyon sırasında larenksten kaçan sesli hava algısıdır. Ses teli nodülleri olan kişiler boğaz ağrısından ve perde aralıklarının üst bölümünün üçte birini kullanamamaktan şikayet edebilirler.

ses-teli-nodulu-nedir

ses-teli-nodulleri-nasil-tedavi-edilir

Ses Telleri Nodülü En Çok Kimlerde Görülür?

Öğretmenler, ses sanatçıları, spikerler, çağrı merkezi çalışanları, din görevlileri gibi sesini profesyonel olarak kullanan kişilerde daha çok görülür. Ses kısılmasının sebepleri en çok bu meslek alanlarında görüşmektedir.

Ses Teli Nodülleri Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide iki ana yöntem vardır; ses terapisi ve ses cerrahisidir.

Öncelikle tıbbi nedenlerine bakılması gerekir. Reflü, alerji, tiroid ve sinüzit gibi ses teli iltihabına neden olan altta yatan sorunları ele alınmalıdır. Lezyonların iyileşmesinde kritik öneme sahiptir. Yeni oluşan ses teli nodülleri çoğunlukla ses teli dinlenmesi ile tedavi edilir (konuşma yok). Bununla birlikte, nüksetmesini önlemek için, ses teli olan kişiler, nodüllere sebep olan ses teli ile ilgili olan davranışlarını değiştirmelidir. Ses terapisi için dil ve konuşma terapistine başvurulmalıdır. Uzun süre varlığını devam ettiren nodüller, cerrahi olarak çıkarılarak ardından sesin kötü kulanım davranışlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan ses terapisi yapılmalıdır.

Sesim neden bu kadar önemli? Cevabı öğrenmek için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

fonotravma
Fonotravma

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
ses-teli-papillomu
Ses Teli Papillomu

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
ses-teli-polipleri
Ses Teli Polipleri

Ses teli polipi, ses tellerinde en sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Sesin yan…

Devamını Oku