İşitme Kaybı

İşitme Nasıl Gerçekleşir?

İşitme duyumuzu kulağımızla sağlamaktayız. Kulağımız; kulak kepçesi ve kulak kanalımızı içeren Dış Kulak, kulak zarı ve kulak kemikçiklerini içeren Orta Kulak ve salyangoz denilen ve tıp dilinde adı kohlea olak bilinen yapıyı içeren İç Kulak’tan oluşmaktadır.

İşitmenin gerçekleşmesi yukarıda bahsedilen tüm yapıların kendine özgü bir işlevi ile gerçekleşmektedir. Ses dalgası öncelikle kulak kepçesinde toplanır, dış kulak yolundan kulak zarına, ardından kulak kemikçikleri vasıtasıyla iç kulağa iletilir. Daha sonra İşitme Siniri aracılığı merkezi işitme sistemi (Beyin sapı ve Beyin) yapılarına iletilerek işitme gerçekleşmektedir.

İşitme Kaybı Nedir?

Yukarıda bahsedilen işitme sistemi yapılarından birisinde veya bir kaçında meydana gelen hasarlardan dolayı, bazen geçici bazen de kalıcı olarak işitme kayıpları gerçekleşebilir. İşitme kayıpları, bu yapıların etkilenme durumlarına bakıldığında farklı derecelerde de ortaya çıkabilir (Hafif, orta, ileri derecede).

İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir?

İşitme doğumdan önce olabileceği gibi doğum sırasında ve sonrasında da gerçekleşmektedir. Doğumdan Önce; Genetik faktörler, annenin zararlı madde kullanımı (sigara, alkol, uyuşturucu vb), annenin bebeği etkileyecek ilaç kullanımı (antibyiotikler vb.) Doğum Sırasında; Doğum sorasındaki travmatik durumlar, kordon dolanması gibi faktörler.

Doğum Sonrasında: Yaş, genetik faktörler, yüksek ses mağruziyeti, travmatik kafa yaralanmaları, psikojenik durumlar, ilaç kullanımı, beyin kanaması, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar.

isitme-kaybi-nedir

isitme-kaybi-belirtileri

İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

İşitme kaybı etkilenen kulağın yapısına göre farklılık göstermektedir. Aynı zamanda belirtilerde de farklılıklar görülmektedir. Hasta açısından farkedilmesi bazen kolay, bazen de farkedilmesi oldukça zor olmaktadır. Örneğin;

  • İletişim sırasında konuşmayı tekrar ettirme,
  • Kalabalık ortamlarda konuşmayı anlamama,
  • Müzik, TV vb, dinlerken ve/veya izlerken yüksek ses tercih etme ve dış ortamdan kişlerden tepki alma,
  • Sohbetleri, konuşmaları tkip edememe, dinleyememe ve konsantrasyon sağlayamama gibi durumlar en tipi belirtileridir.

İşitme Kaybı Nasıl Tanılanmaktadır?

İşitme kaybı olan bir birey başvurduğunda, bireyin şikayetlerine nelerin neden olduğunun anlaşılması açısından detaylı sorular sorulmaktadır. Ardından işitme sisteminin gerçekleştiği tüm anatomik yapıların incelenmesi açısından, işitme testi ve orta kulak değerlendirme testleri yapılmaktadır.

Bu değerlendirmeler sonucunda; kişiye ait işitme kaybının nedeni, işitme kaybının tipi ve derecesi uzaman tarafından büyük ölçüde anlaşılmaktadır.

İşitme Kaybı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Cerrahi Müdahale; işitme kaybına neden olan durum ameliyat ile düzelebilmesi halinde Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından farklı işitme kayıplarında farklı cerrahi yöntemleri ve ilaç kullanımı ile işitme tedavi edilebilir.

Ancak, bazı işitme kayıplarında problem cerrahi ile çözülemeycek durumda olabilmektedir. Bu durumlarda; işitmeyi rehabilite eden yönemler kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi İşitme Cihazları, Koklear İmplatlar ve Beyinsapı İmplantlarıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

isitsel-islemleme-bozuklugu
İşitsel İşlemleme Bozukluğu

İşitsel işlemleme bozukluğu olan kişilerin işitmesi normal olabilir, ancak konuşmalar…

Devamını Oku
vertigo-bas-donmesi
Vertigo (Baş dönmesi)

Halk arasında genellikle baş dönmesi olarak ifade edilen vertigo, sersemlik hissi, de…

Devamını Oku
tinnitus-kulak-cinlamasi
Tinnitus (Kulak Çınlaması)

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku