İşitsel İşlemleme Bozukluğu

İşitsel işlemleme bozukluğu olan kişilerin işitmesi normal olabilir, ancak konuşmaları anlamakta zorluk yaşamaktadır. Merkezi sinir sistemin işlev bozukluğundan kaynaklanır. Nörolojik bir bozukluktur. Kişiler, konuşmaya ayak uydurma, uygun olmayan dinleme koşullarında (örneğin, alçak konuşma durumunda, gürültülü ortamlarda) konuşmayı anlamak, konuşma seslerini ayırt etmek, tanımlamak ve duyduklarını sözsüz iletişimin özellikleriyle entegre etmek için mücadele ederler. Bu zorluklar bazen tümörlere, hastalıklara veya beyin hasarına kadar uzanır.

İşitsel İşlemleme Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

  • Kronik kulak enfeksiyonları, menenjit veya kurşun zehirlenmesinden sonra ortaya çıkabilir.
  • Multipl skleroz gibi sinir sistemi hastalıkları olan kişilerde
  • Prematüre doğum veya düşük kilo
  • Kafa travması
  • Genetik

Hem çocuklarda, hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Her yaştan insanda görülebilir. Genellikle çocuklukta başlar, ancak bazı insanlar daha sonra geliştirir. Çocukların %2-%7 oranında görülür. Erkeklerde kızlardan daha fazla görülmektedir. İşitsel işlemleme bozukluğu, öğrenme gecikmelerine neden olabilir, bu nedenle işitme kaybı olan çocukların okul başarısına katkı sağlamak amacıyla desteğe ihtiyaç duyarlar.

İşitsel işlemleme bozukluğunu belirlemek için özel bir işitsel tanı bataryası (dinleme testi) kullanılır. İşitsel işlemleme bozukluğu; dikkat eksikliği/hiperaktivite, dil-konuşna güçlüğü gibi bozukluklarla birlikte görülebilmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

vertigo-bas-donmesi
Vertigo (Baş dönmesi)

Halk arasında genellikle baş dönmesi olarak ifade edilen vertigo, sersemlik hissi, de…

Devamını Oku
isitme-kaybi
İşitme Kaybı

Kulağımız; kulak kepçesi ve kulak kanalımızı içeren Dış Kulak, kulak zarı ve kulak ke…

Devamını Oku
tinnitus-kulak-cinlamasi
Tinnitus (Kulak Çınlaması)

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku